KanjiAi: Letterlijke betekenis: harmonie. Ai is hier de harmonie tussen de Aikidoka en tegenstanders/situatie.

Ki: Letterlijke betekenis: energie. De innerlijke energie en kracht die elk mens bezit.


Do: Letterlijke betekenis: de weg. Dit is de manier, de weg van iemands leven. Met Aikido kan je bewuster je pad kiezen en bepalen.Shinto: Letterlijke betekenis: Manier van de Goden. Dit is in Japan nog steeds een bekende religie. Hoewel er in de les niets religieus wordt gedaan is de filosofie van Aikido wel afgeleid van Shinto.


Ryu: Letterlijke betekenis: Stijl/School. Elke school/leraar heeft zo zijn eigen kenmerken die hem anders maakt dan andere. De Ryu is dat kenmerk.


Logo


Kamon: ontworpen om de stijl en het karakter van de school te vangen in 1 symbool. Een kamon is een embleem voor Japanse families. Tegenwoordig worden kamon gebruikt voor allerlei doeleindes, voor bijvoorbeeld een logo van een bedrijf.

Het symbool in het midden wordt in het Japans de Tomoe genoemd. Dit symbool ziet men in Japan op tempels en wordt op de Taiko drums van de God van bliksem en donder Raijin afgebeeld. De Tomoe wordt omgeven door ronde cirkels. De cirkels staan voor jou omgeving. Bliksem is de beste manier om de stijl te beschrijven. Snel, krachtig en mooi maar toch beangstigend. Deze karakteristieken komen overeen met het Aikido wat in Aikido Dojo Shinto Ryu wordt gegeven.

Samengevat

Aikido Dojo Shinto Ryu is een verzameling van betekenissen die tezamen de school zijn eigen karakter geeft. De dojo staat voor een effectieve en traditionele manier van Aikido. Een manier die iedereen kan leren en waarmee iedereen zichzelf kan verbeteren en ontwikkelen.