"Dit is de zaal waar in Gouda de lessen worden verzorgd."

De dojo is geen sportschool!

In de Aikido Dojo Shinto Ryu proberen wij op een prettige en ontspannen manier mensen aikido te leren. Zodat mensen van jong tot oud kunnen trainen op hun eigen manier en tempo. Alle soorten mensen kunnen aikido bestuderen want aikido is voor iedereen. Het verschil tussen een dojo en een sportschool is wezenlijk en wordt in het navolgende uitgelegd.

Bij een sportschool betaal je lesgeld en dan heb je recht op training. Bij een dojo werkt dit anders. Als je laat zien dat je geïnteresseerd bent en geregeld op de les kan komen, dan mag je in de dojo op de tatami (mat) verschijnen. De sensei nodigt je als het ware bij je uit in zijn dojo. Alle leerlingen helpen mee om de dojo zo goed mogelijk te laten functioneren. Iedere leerling draagt daar dan ook bij in de vorm van contributie zodat de onkosten betaald kunnen worden.

Oorspronkelijk was de dojo eigendom van de sensei, het was in veel gevallen zijn huis. Zoals je thuis ook bepaalt wie er welkom is, bepaalt de sensei dus of je welkom bent in de dojo of niet. De deur staat voor iedereen open om te komen, maar is eveneens open om te gaan.

Niet iedereen is welkom in een dojo klinkt misschien wat hard, maar het is allemaal om de veiligheid van alle leerlingen te kunnen garanderen. Zo ook heeft O'Sensei gezegd dat niemand aikido mag leren die kwade bedoelingen er mee heeft. Gezien aikido nog steeds een uiterst gevaarlijke krijgskunst is om te beoefenen heeft de sensei verantwoordelijkheid over zijn leerlingen maar ook zijn medemens. Een leerling die aikido wilt gebruiken voor andere doeleindes dan zelfontwikkeling moet geweerd worden.

terug ...